Műanyag ablak betörésvédelme

műanyag ablak a nappaliban

A műanyag ablak egyik fő gyenge pontjaként többnyire a gyenge biztonsági faktort szokás emlegetni. Vajon tehetünk ellene valamit? A szakértők két megoldásról beszélnek: az ablakba integrált és az ablakhoz kiegészítésként alkalmazott védelmi eszközökről.

Nézzük elsőként, mit is takar a műanyag ablak integrált betörésvédelme. 3 szempont mentén kell vizsgálnunk a kérdést. Lényeges a jó minőségű vasalat, alumínium kilincs alkalmazása, illetve a biztonsági üvegezés megléte. Ablakainkat alapesetben 4-16-4 rétegrendű üvegezéssel kapjuk, viszont fontos tudnunk, hogy felár esetében ettől el lehet térni egy biztonságosabb konstrukció reményében.

Opcionálisan kérhető vastagabb üveg, edzett külső oldali, úgynevezett ESG üveg, illetve különböző vastagságú üvegek biztonsági fóliával történő összeragasztása, amely minden esetben egyben tartja az üveglapot.

A kiegészítő védelmi eszközök alatt biztonsági vasalatot értünk, amelynél adott esetben a szakemberek akár a műanyag ablak mind a 4 sarkát is biztonsági zárfogadóval erősítik meg, melyeket az ablak tokjához rögzítenek, ezáltal jelentősen javul a feszítés, rúgás, ütés és egyéb erőszakos behatolási kísérletek elleni védelem. Kulcsos vagy nyomógombos kilincs alkalmazásával még magasabb biztonsági fokozat érhető el.

Bőven vannak tehát eszközök a kezünkben, hogy műanyag ablakaink biztonsági faktorát az alap szintről jócskán feltornásszuk, kellemetlen meglepetést okozva ezzel az illetéktelenül behatolni kívánók számára. Érdemes is lépéseket tenni ennek érdekében, hiszen otthonunk biztonsága nagyon fontos és megnyugtató szempont, jól esik az ember lelkének az a tudat, hogy minden eshetőségre felkészült, és minden tőle telhetőt megtett a védelem érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük