A játszótér, mint első szocializációs közeg

játszótér

A játszóterek nagyon fontos szerepet töltenek be a gyermekek életében. A játszótéren zajlik a kisebbek ismerkedése a társas élet alapszabályaival, itt szerezhetik első „barátaikat” és közösségi élményeiket.

A játszótér ezért az összetett élmények színtere a gyermekek számára. Nem csak az a hely, ahol van hinta, csúszda, meg homokozó – legalább. Hanem az a hely, ahol egyfelől fontos garantálni a gyermekek biztonságos kikapcsolódását és élményszerzését, továbbá a közösségi élethez való szoktatását is. Itt még nincs intézményi keretek közé zárva a közösségi élet, itt még sokkal szabadabb a terep. A játszótéren szülő még jelen van, de már ott vannak a velük egykorú társak is, akikkel el lehet kezdeni a közös játékot.

A játszótér az a hely ahol tanulni lehet a konfliktus kezelést, a játékmegosztást, az előzékenységet, a nagyvonalúságot, az adakozást és a közös játékélményt. Az sem mellékes kérdés, milyen színvonalat képvisel az adott játszótér. Hiszen a szülő is sokkal szívesebben viszi gyermekét egy színvonalas, modern környezetbe, mint egy elhanyagoltabb, rozsdás eszközökkel felszerelt, régebbi terepre.

Ezért is fontos beruházni ezekbe a helyekbe, hogy mind a szülő érezze a törődést, amikor gyermekét kikapcsolódni viszi, mind pedig a gyermek számára is vonzó legyen, akkor is, amikor már nem 2-3 éves. A mai gyerekeknek annyi izgalmat rejt mindent, és annyi minden közül válogathatnak, hogy megnézik, hova mennek, akármi már nem köti le őket. Érdemes ezért befektetni számukra a minőségi élményekbe. Nézzen körül a jatszoterland.hu oldalán, és válasszon prémium minőségű eszközöket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük