Elkészült a szegedi lézerközpont épületeinek szerkezete

Elkészült a szegedi lézerközpont épületeinek szerkezete, a 11 hektáros fejlesztési területen jelenleg a belső építészeti munkák folynak – közölte Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kedden a Tisza-parti városban.

Az Európai Unió egyik tudományos nagyberuházásaként megvalósuló fejlesztésről rendezett közmeghallgatáson a szakember elmondta, hogy a központ lézerberendezéseknek helyet adó, több mint 6200 négyzetméteres fő épületének rendkívül szigorú rezgésvédelmi feltételeknek kell megfelelnie. Hozzátette: ezért az építkezés során a kivitelező STRABAG-Swietelsky konzorciumnak olyan egyedülálló alapozási technológiát kellett alkalmaznia, amelyre eddig Európában még nem volt példa.
A kutatóközpont épületeinek teljes alapterülete meghaladja a 24 ezer négyzetmétert.
A lézerberendezések tervezésére, gyártására és üzembe helyezésére kiírt közbeszerzési eljárások lezárultak, francia, litván, német, svéd, olasz, görög cégek, konzorciumok, kutatóintézetek nyertek, egy speciális lézert pedig a Pécsi Tudományegyetem kutatói készítenek el. Az eszközök fejlesztésében részt vesznek a központ munkatársai is, így amikor az intézmény 2018 első felében már teljes működését elkezdheti, a berendezések kezelésében is jártas szakembergárdával fognak rendelkezni – közölte az igazgató.
Lehrner Lóránt kifejtette, ahhoz, hogy a központ igazán sikeres lehessen, már 2011-ben el kellett kezdeni a kapcsolatok építését a világ különböző részein működő, a fizika mellett többek között az élet- és anyagtudományok vagy a kémia területén tevékenykedő kutatóintézetekkel, a jövőbeni fölhasználókkal. Ennek eredményeként számos hazai és külföldi egyetemmel és intézettel kezdtek tudományos és oktatási együttműködést.
A kutatóintézetnek jelenleg 160 alkalmazottja van, a nemzetközi szakembergárdát jövő év végéig további 50-100 fővel tervezik bővíteni – mondta az ügyvezető igazgató.
A nemzetközi konzorcium által működtetett, elsősorban majd alapkutatásokat végző intézményt sok vállalkozás, köztük multinacionális cégek is megkeresték már azzal a szándékkal, hogy a központ közelében vagy máshol Szegeden kutatás-fejlesztési részleget hoznának létre. Ezért alakítanak ki a központ körüli, összességében több mint 70 hektárnyi területen tudásparkot – mutatott rá Lehrner Lóránt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük