Kötelező lesz a téli gumi a magyar rendőrautókon is

A legtöbb autós, és ezáltal a közvélekedés is bizonyára azt gondolta a múltban, hogy ha valakik, akkor a rendőrség tagjai bizonyára makulátlanul betartják nem csak a közúti szabályokat, hanem a figyelmeztetéseket is, ennek megfelelően a téli időszakban ahhoz megfelelő téli gumival szerelik fel gépjárműveiket, ám a Gumibomba.hu értesülései szerint ez ebben a formában korántsem volt igaz az elmúlt években. Csak idén tavasszal derült ugyanis fény arra, hogy a magyar utakon közlekedő rendőrautók egy részén a leghidegebb időszakokban is nyári gumi volt felszerelve, ami elképesztő mértékben balesetveszélyesnek tekinthető, éppen ezért a jövőben óriási változásra számíthatnak a hatóságok.

Kötelező lesz a téli gumi a rendőrség járművein

Miután az országos rendőrfőkapitány rendelkezést adott ki ezzel kapcsolatban, rögtön a következő Hivatalos Értesítőben megjelent a hír, miszerint a rendőrség minden egyes közúti szolgálatot teljesítő gépjárművére kötelező lesz biztonságos téli gumikat felszerelni akkor, amikor az időjárás azt már indokolttá teszi – tehát tartósan 7 Celsius fok alá csökken odakint a hőmérséklet. Amennyiben ez nem történik meg, esetleg az illetékes rendőrkapitányság nem tesz eleget a rendelkezésnek, abban az esetben a kötelező őszi technikai járműszemlén a „nem alkalmas” jelzőt kaphatják meg, így a tavaszi szemléig a garázsban kell rostokolniuk, vagy csak egy gumicserét, illetve egy kötelező felülvizsgálatot követően kaphatnak újra szolgálati használatra való engedélyt.

Az utasítás természetesen kivételeket is megállapított a téli gumi kapcsán, ennek megfelelően a rendőrségi terepjárók télen is közlekedhetnek abban az esetben, ha minősítés nélküli terepabroncs van rajtuk. Szint kiengedhető a téli forgalomba az a nyolcnál több ülőhellyel rendelkező, 5 tonnát pedig meghaladó legnagyobb tömegű személyszállító is – amiből nincs túl sok a rendőrség kötelékében –, amely legalább négy évszakos gumiabronccsal lett felszerelve. Szintén a kivételt képezik az utasítás alól azok a rendőrségi állományba tartozó áruszállító járművek, amelyek 12 tonnát meghaladó legnagyobb tömeggel rendelkeznek.

Veszélyben voltak rendőreink?

Noha korábban nem volt kötelező a téli gumi a rendőrségi járművekre, az esetek döntő többségében akkor is kaphatott egy autó alkalmas megítélést az őszi szemlén, ha az nyári gumival volt felszerelve. Ez természetesen nem jelentette azt, hogy az adott gépkocsi el is hagyhatta a rendőrség telephelyét, ezáltal tehát nem lehetne határozottan kijelenteni, hogy rendőreink korábban veszélyben lettek volna, a nyári gumival szerelt járművek ugyanis csak akkor láthattak el szolgálati tevékenységet, ha az időjárás is lehetővé tette, ezáltal fagyban vagy hóban csak kitüntetett vészhelyzet esetén vethették be őket. Az intézkedések hatására azonban a jövőben ilyen problémával nem kell szembesülniük a magyar rendőröknek, hiszen a nyári abroncsokkal szerelt gépkocsik télen nem lesznek kiírhatók szolgálatra.

Mint köztudott, amint odakint 7 Celsius fok alá csökken a hőmérséklet, a nyári gumik már nem tudják rendeltetésüknek megfelelően ellátni feladatukat, ezáltal indokolttá válik a sokkal lágyabb keverékű téli gumi használata. Ez azért jelentős, mert a téli abroncsokat úgy alakították ki, hogy azok még a legnagyobb hidegben is képesek legyenek megőrizni lágyságukat és puhaságukat, ezáltal megfelelő kapcsolatot, illetve tapadást tudjanak létesíteni az aszfalt, illetve az autó között.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük