A komissiózás két típusának az előnye és hátránya

komissiózás raktárban

Az egyik nagyon fontos megfontolandó taktika a pontos és minőségi rendelések teljesítésében a megfelelő komissiózási módszerek alkalmazása. Az egyszerűsített módszerek jól működnek a kisvállalkozások számára, de a cég növekedésével meg kell fontolnia a raktári áruk tárolásának, válogatásának és csomagolásának hatékonyabb módjait.

Nem mindig jó ötlet a legfejlettebb komissiózási mód kiválasztása. Ha vállalkozásának a volumene nem indokolja a költséges, automatizált megoldást, előfordulhat, hogy a kezdeti nagyobb befektetés erre a területre nem térül meg.

A rendelésre történő komissiózás az egyik legegyszerűbb módszer, amely során egy alkalmazott megkapja a rendelések listáját, és bemegy a raktárba, hogy kiszedje a termékeket, mielőtt becsomagolja és kiszállítja azokat. Ha kisvállalkozást vagy viszonylag kis raktárt üzemeltet, ez a módszer logikus választás. Ez egy viszonylag pontos, alacsony költségű megközelítés, amely nem igényel technológiát vagy rendelés teljesítési rendszert. Ennek a fő előnye az alacsony indulási költségek, a hátránya pedig kézi kezelés, bár ennek van értelme egy kisvállalkozás esetében, mégsem méretezhető.

A kötegelt komissiózás módszere egyetlen utasításban egyesíti a termékeket több rendelés esetén. Előnyös a több termékből álló rendelésekkel rendelkező raktárakban. A dolgozók kevesebb utat tesznek meg, ezáltal időt takarítanak meg és növelik a raktár hatékonyságát. A hátránya, hogy nem minden vállalkozás számára megfelelő és, hogy a rendeléseket a komissiózás után válogatni kell, ezzel növelve a teljes folyamat időtartamát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük