Megnyílt az 50. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál

A Time Out of Mind című amerikai film vetítésével péntek este ünnepélyesen megnyílt az 50. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban.

Oren Moverman filmje egy New York-i hajléktalanról szól, akik keresi az utat a lányához. A bemutatón jelen volt a főszereplő Richard Gere; az amerikai filmcsillag a vetítés előtt átvette a Kristályglóbuszt, amelyet a fesztivál rendezőbizottsága ítélt oda neki a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért. Az ünnepségen részt vett Jena Malone amerikai színésznő és énekesnő is, aki Gere partnere a filmben.
A kilencnapos filmszemlén több mint 70 ország alkotóinak mintegy 220 filmjét láthatják az érdeklődők. A műsoron három magyar film is szerepel.
A versenyprogramnak és a fesztivál legkiemelkedőbb eseményeinek a Thermal Hotel biztosít helyet. A hagyományoknak megfelelően a legnevesebb vendégek a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon keresztül nyitott kocsikon érkeztek a Thermalba.
A versenykategóriába idén 13 film kapott meghívást. Magyar alkotás ezúttal nem szerepel a programban. A győztes a fődíjon, a Kristályglóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap.
A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a két győztesnek a Kristályglóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalom jár. Az egyik díjazott a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki.
A fesztivál programját számos szekció alkotja, a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül ilyen a Látóhatárok (Horizonts), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), valamint a Variety kritikusainak kategóriája (Variety Critics Choice).
Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke szerint a szemle idei költségvetése az utóbbi évekhez hasonlóan mintegy 135-140 millió korona.
Közép-Európa legelső A-kategóriás filmfesztiválját 1946-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosában.
A filmmustra eredményhirdetését és a díjkiosztást július 11-én, szombaton tartják.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük