A takarékoknál szeptembertől igényelhetők a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek

Szeptember 1-től lehet igényelni a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket a Takarék Csoporthoz tartozó 48 takarékszövetkezetnél és a 2 banknál, a Pannon Takarék Banknál és a Mohácsi Takarék Banknál, 5 és 10 éves kamatperiódusra – közölte az MTI-vel a Takarék Csoport.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa július 5-én fogadta el a Takarék Csoporthoz tartozó 48 takarékszövetkezet és 2 bank pályázatát a minősített lakáshitelek forgalmazására.
A minősített fogyasztóbarát lakáshitel címet elsőként a Takarék Csoporthoz tartozó FHB Kereskedelmi Bank terméke nyerte el, amelynek fiókjai már július 1-től fogadják az 5 és 10 éves kamatperiódusra felvehető hitelekre szóló igényléseket.
Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a minősítési keretrendszer megalkotásával sztenderdizált, összehasonlítható és fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshitel-termék elterjesztését tűzte ki célul.
A testület – a pénzintézetekkel konzultálva – május közepén határozta meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzőit. Ezeknek a hiteleknek a kamatfelára nem haladhatja meg a 350 bázispontot, a folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de maximum 150 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, a lakástakarék-pénztári betétből pedig az előtörlesztés a szerződés szerint elérhető megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig díjmentes. A hitelbírálat határideje az értékbecslés rendelkezésre állását követően 15 munkanap.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük